Zázračné řasy v kosmetice
Novinky

Zázračné řasy v kosmetice

Vědci přicházejí s dalšími teoriemi o možnosti jejich využití, a to nejen na poli potravinářském a farmaceutickém, ale i na tom kosmetickém. Není proto žádnou náhodou, že řasy se staly novodobým synonymem pro zdravý životní styl, a tím i jedním z nejvíce diskutovaných témat dnešního světa.

Mořské, nebo sladkovodní? 

Podívejte se tedy, co mořské a sladkovodní řasy vlastně jsou, co obsahují a hlavně, jaké je jich využití v kosmetice.

 

Co jsou mořské řasy a co obsahují?  

Jako mořské řasy souhrnně označujeme širokou škálu rostlin vyskytujících se ve slaných tocích, mořích a oceánech. Mořské řasy se obvykle liší barvou i velikostí. Uvádí se, že mořských řas existuje až 700 druhů

Mořské řasy mají díky vysokému obsahu jódu, vápníku, železa, křemíku, zinku velmi široké využití. Navíc oplývají velmi silnými antibiotickými i antioxidačními účinky, nemluvě o jejich protizánětlivých vlastnostech. 

Použití mořských řas v kosmetice 

Mořské řasy se v kosmetickém průmyslu používají již nejméně dvě staletí. Díky své schopnosti změkčovat kůži a hojit ji jsou neocenitelnými pomocníky v boji proti akné či jiným nemocem pleti. Dalším kladem, který činí z mořských řas jednu z nejčastěji používaných složek kosmetických řad je, že podporují růst podkožních buněk. 

Pro své antioxidační účinky jsou také vyhledávaným artiklem v boji proti předčasnému stárnutí, které způsobují volné radikály. V běžné praxi můžete výtažky z mořských řas najít také v rozjasňovačích pleti či v přípravcích proti otokům očí

Vzhledem k vysokému obsahu beta-karotenu se mořské řasy staly běžnou součástí přípravků pro detoxikaci pokožky, využívaných zejména lidmi s problematickou pokožkou. Velkými zastánkyněmi mořských řas jsou především matky po porodech, které používají kosmetické přípravky s jejich příměsí proti striím a celulitidě. Zároveň jsou mořské řasy obsaženy většině prostředků proti slunci, či v kosmetice starající se o vlasovou pokožku. 

Sladkovodní řasy 

Do teď jsme mluvili pouze o řasách mořských, nastal čas, abychom si něco řekli i o jejich neméně kouzelných příbuzných, řasách sladkovodních. Nejsilnější z antioxidantů Sladkovodní řasy, jak už sám název napovídá, jsou druhy rostlin vyskytující ve sladkovodních tocích. Tyto řasy byly až do nedávna zastíněny úspěchem jejich slavnějších mořských příbuzných. 

Sladkovodní řasy do povědomí široké veřejnosti vstoupily především díky látce zvané Astaxanthin

Jistě není žádné překvapení, že největším zdrojem Astaxanthinu, který se považuje za jeden z nejsilnějších antioxidantů, je právě jednobuněčná řasa jménem Haematococcus pluvialis. Tato řasa se shodou okolností pěstuje i na území České republiky. Astaxanthin je karotenoid, který se kromě sladkovodní řasy Haematococcus pluvalis nachází například v peří plameňáků, mase humrů, krevet či divokých lososů. Pro představu je Astaxantin 6000x účinnější než vitamin C, 800x účinnější než koenzym Q10, 560x účinnější než katechiny obsažené v zeleném čaji a 500x účinnější než vitamin E. 

Astaxanthin v kosmetice 

Neocenitelnou vlastností toho karotenoidu je schopnost chránit pokožku jak před volnými antioxidanty, tak před škodlivým UV zářením. Astaxanthin také urychluje hojení pokožky v případě, že se spálíte. Především starší dámy ocení jeho kouzelnou schopnost zpomalení stárnutí pokožky, její zvláčnění a vyhlazení vrásek, popřípadě vyblednutí nastupujících stařeckých skvrn. Astaxanthin zvyšuje produkci kožního mazu, čímž hydratuje pleť. Vědecké studie uvádí, že nejlepšího výsledku Astaxanthinu na pleť lze dosáhnout kombinací jak vnějšího, tak vnitřního použití. Tedy využitím v kosmetice, tak například i v doplňcích stravy

Řasy v kosmetice mořské, nebo sladkovodní? 

Možnosti využití řas na poli kosmetiky se zdá být bezbřehé a vědci dnes a denně přicházejí na nové dechberoucí schopnosti těchto záhadných rostlin. Přesto pro každého, kdo se chce správně starat o svou pleť, nastává malé dilema – pořídit si kosmetiku s obsahem řas mořských, či sladkovodních? 

Bezkonkurenční předností sladkovodních řas je Astaxanthin, jehož největším zdrojem je  Haematococcus pluvialis. Vlivem této látky bude vaše pleť stárnout pomaleji a získá svěžest. Navíc spolehlivě vyhladí všechny vrásky. Velkým přínosem sladkovodních řas je možnost vnějšího (ve formě kosmetiky) i vnitřního použití (ve formě doplňků stravy). Kombinací obou variant zvýšíte účinek Astaxanthinu nejen na pleť, ale na organismus celkově. 

Mohlo by vás zajímat

Zkouška