Může astaxanthin chránit před vznikem demence?

13.6.2017

Studie „Antioxidační účinky astaxanthinu na peroxidaci fosfolipidů v lidských erytrocytech“, která byla publikována v roce 2011, se zaměřila na hypotézu, že konzumace astaxanthinu by mohla mít preventivní účinky na vznik demence.

Vliv astaxanthinu na prevenci demenceVýchozím faktem této studie byla skutečnost, že se v červených krvinkách lidí postižených demencí hromadí fosfolipid hydroperoxidy (PLOOH), což jsou primární produkty oxidace fosfolipidů. Autoři studie předpokládali, že červené krvinky s vysokým obsahem těchto látek mají sníženou schopnost zásobovat mozek kyslíkem, a tím mohou zapříčinit vznik demence.

Antioxidanty, jak už vyplývá z jejich názvu, zabraňují oxidačním procesům v lidském těle. Z širokého spektra antioxidantů byl pro potřeby této studie zvolen astaxanthin, a to právě pro svůj vysoký antioxidační potenciál.

Průběh studie trval celkem dvanáct týdnů. Výzkumu se účastnilo 30 lidí středního a vyššího věku (15 mužů a 15 žen), kteří byli náhodně rozděleni do tří skupin. První skupina užívala 12 mg astaxanthinu denně, druhé skupině bylo určeno užívat poloviční dávku, tj. 6 mg astaxanthinu denně. Třetí, kontrolní skupina dostávala placebo. Astaxanthin i placebo byly užívány ve formě kapslí jednou denně po snídani, s přiměřeným množstvím vody.

Po dvanácti týdnech byl výzkum vyhodnocen. U lidí z obou skupin užívajících astaxanthin byla zjištěna nižší koncentrace fosfolipid hydroperoxidů, než u účastníků studie užívajících placebo. Množství těchto látek pokleslo nejen v samotných červených krvinkách, ale i v krevní plazmě. Mezi výsledky skupin s 6 a 12 miligramy astaxanthinu nebyl zjištěn vážnější rozdíl, tudíž bylo coby efektivní dávka stanoveno 6 mg astaxanthinu denně.

Studie tedy potvrdila schopnost astaxanthinu snižovat hladinu fosfolipid hydroperoxidů v různých složkách lidské krve, díky čemuž může preventivně působit proti vzniku demence u lidí středního a vyššího věku.

Zdroj: Kiyotaka Nakagawa, Takehiro Kiko, Taiki Miyazawa, Gregor Carpentero Burdeos, Fumiko Kimura, Akira Satoh, Teruo Miyazawa: Antioxidant effect of astaxanthin on phospholipid peroxidation in human erythrocytes. doi: 10.1017/S0007114510005398.

Dostupné z: https://www.researchgate.net/publication/49793648_Antioxidant_effect_of_astaxanthin_on_phospholipid_peroxidation_in_human_erythrocytes

Zdroj fotografie: http://www.pbs.org/wgbh/nova/body/brain-transplants.html

Astaxanthin - král antioxidantů

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.