Co jsou antioxidanty, proč je potřebujeme a z čeho je získáme?

24.2.2017

Znečištěné prostředí, sluneční záření, stres, nesprávný životní styl, kouření, konzumace alkoholu, nevhodná strava, vysoká spotřeba léčiv, záněty, bakteriální, houbové i virové infekce, nedostatek aktivního pohybu nebo naopak namáhavé pohybové aktivity, to všechno (a mnohem více) jsou faktory, které vyvolávají v lidském organismu vznik volných radikálů a škodlivého oxidačního stresu. Ten je pak příčinou celé řady civilizačních a chronických onemocnění – rakovina, mozková mrtvice, infarkt a jiná kardiovaskulární onemocnění, trombóza, cukrovka, plicní choroby, kožní choroby, neurodegenerativní choroby (například Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba), šedý zákal a jiná onemocnění očí. Volné radikály spolupůsobí také na vznik zánětů, nádorů, poruchy imunity, mužskou neplodnost a podporují virové infekce. Oxidační stres rovněž způsobuje předčasné stárnutí organismu. Antioxidanty pomáhají s volnými radikály bojovat.

Volné kyslíkové radikály jsou nestabilní molekuly v našem organismu. Chybí jim jeden elektron, který se snaží najít a navázat v kterékoliv zdravé buňce, kterou tím poškozují a ničí. Navíc mohou vyvolat řetězovou reakci, kdy se volnými radikály poškozené molekuly stanou také volnými radikály.

Volné radikály nemusejí být nutně pouze škodlivé, v lidském organismu mají také pozitivní účinky. Například buňky imunitního systému využívají volné radikály k zabíjení bakterií, které mohou lidské tělo napadnout. Pokud však při nepříznivých vnějších i vnitřních vlivech, kdy se počet volných radikálů zvyšuje, jejich počet překročí počet antioxidantů, vzniká nerovnováha, oxidační stres.

Lidský organismus bojuje s přemírou volných radikálů pomocí antioxidantů. Antioxidanty jsou látky, které mají naopak jeden elektron navíc a poskytují jej volným radikálům. Volné radikály jsou tím neutralizovány a nemohou působit další škody. Antioxidanty tak dokáží v organismu kompenzovat škodlivé účinky probíhajících oxidačních procesů.

BONALOKA - AntioxidantyZdroj: medlicker.com

Naše tělo samo antioxidanty produkuje, avšak pouze v omezeném množství. Je proto důležité je doplňovat vhodnou stravou. Mezi antioxidanty se řadí vitamíny A, B6, C, E, zinek, selen, koenzym Q10, pycnogenol, alfa-lipoová kyselina, eugenol, bioflavonoidy (resveratrol, katechin), fenoly a karotenoidy, jako je beta-karoten, lutein, zeaxanthin, nebo nejsilnější známý antioxidant na světě – astaxanthin. Každý z nás by měl dbát na to, aby do své stravy zařadil potraviny bohaté na antioxidanty, zvláště pokud je ve vyšší míře vystaven negativním vlivům zmíněným výše. Mezi potraviny bohaté na antioxidanty se řadí například ovoce (zejména třešně, červené hrozny, jablka, švestky, granátová jablka a lesní plody - borůvky, ostružiny, brusinky, jahody, maliny), zelenina (artyčoky, rajčata, mrkev, brokolice, česnek), byliny (rozmarýn, máta, oregano, kopr), rostlinné oleje (především panenský olivový olej), celozrnné výrobky, ořechy, luštěniny, houby (hlíva ústřičná, shiitake), ale také goji (kustovnice čínská), açai bobule, kakaové boby (i kakao a tmavá čokoláda), káva, čaj nebo dokonce červené víno. Červené víno obsahuje antioxidační látku resveratrol, je však třeba upozornit, že pozitivní účinky se dle odborníků projevují pouze při konzumaci určitého množství. U žen vhodné množství odpovídá 2 dl vína denně, u mužů se jedná o 2 až 4 dl1. Vyvarovat byste se měli nadměrné konzumaci železa, hořčíku, mědi a zinku či potravin s obsahem toxinů a škodlivých látek. Nežádoucí vliv má také strava bohatá na tuky, polynenasycené mastné kyseliny a karcinogeny či naopak chudá na příjem vlákniny. Nevhodná je tedy nadměrná konzumace uzenin či smažených pokrmů. 

Bonaloka - AntioxidantyPro zdravý lidský organismus a nejúčinnější boj s volnými radikály je vhodné získat co nejširší spektrum jmenovaných antioxidantů, neboť se ve svých účincích vzájemně doplňují. Přírodní zdroje antioxidantů jsou nejen účinnější než syntetické, ale příliš vysoké dávky syntetických zdrojů mohou navíc způsobit řadu vedlejších účinků, dokonce i samotný oxidační stres. Zmíněný astaxanthin je tak skvělým doplňkem vašeho jídelníčku. Ten přírodní se v nejvyšší koncentraci nachází ve sladkovodní řase Haematococcus pluvialis, již budete moci již od 27. 2. 2017 v té nejčistší podobě (sušenou) zakoupit na našem e-shopu BONALOKA.

 

Zdroje: www.vitalitylifestyle.cz; zdrava-vyziva.zdrave.cz; www.detoxikace-organismu.info; www.rehabilitace.info; www.cuketka.cz; www.celostnimedicina.cz; cs.medlicker.com; www.ulekare.cz; www.fzv.cz; www.svet-zdravi.cz; www.rehabilitace.info; www.ordinace.cz; 1www.vinoazdravi.cz

Astaxanthin - král antioxidantů

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.