Účinky astaxanthinu na organismus

3.7.2017

Astaxanthin má díky svým antioxidačním schopnostem blahodárný vliv na celý organismus. Existuje celá řada studií, které se vlivem astaxanthinu na lidské tělo zabývají, proto vám přinášíme stručný soubor výsledků mnoha vědeckých studií, které se vlivem astaxanthinu na různé části organismu zabývají.

Imunita
Astaxanthin dle výzkumů podporuje tvorbu imunoglobulinu a proliferaci (tj. rychlé množení) širokého spektra imunitních buněk. Může tak posilovat imunitu, a chránit nás před nemocemi a jinými škodlivými vlivy. Zmíněný imunoglobulin je protilátka, která je součástí našeho imunitního systému a je schopna identifikovat a zneškodnit cizí objekty (viry a bakterie) v našem organismu. (1,2)

Protizánětlivé účinky
Vedle schopnosti astaxanthinu podporovat náš imunitní systém poukazují studie také na jeho protizánětlivé účinky. Dokáže tlumit tvorbu sloučenin, které stojí za vznikem zánětů a snižovat CRP (C-reaktivní protein, jehož vysoké hladiny v krvi jsou indikátorem mnoha život ohrožujících nemocí, jako je například cukrovka, rakovina nebo onemocnění srdce) i další ukazatele zánětlivosti. Právě chronické záněty bývají příčinou vzniku celé řady nemocí, jako je právě cukrovka, onemocnění srdce nebo také Alzheimerova choroba. Výzkumy mimo to poukazují také na schopnost astaxanthinu potlačovat množení nádorových buněk. (3,4)

Kardiovaskulární systém
Dle výsledků studií astaxanthin zmírňuje oxidaci LDL (tzv. „zlého“ cholesterolu), která je jedním z mechanismů, které stojí na počátku kardiovaskulárních onemocnění. Astaxanthin dokáže hladinu LDL cholesterolu a trygliceridů v krvi snížit, hladinu HDL (tzv. „hodný“) cholesterolu naopak zvyšuje. (5,6,7)

Mozek
Z provedených vědeckých výzkumů plyne, že astaxanthin snadno překonává bariéru mezi krevním oběhem a mozkem, takže dokáže působit přímo na mozkové buňky, chránit je a snížit počet těch, které odumírají. Díky své antioxidanční síle a jedinečné schopnosti působení na buněčné membrány může chránit mozek před poškozením způsobeným ischémií (tj. nedokrvenost) nebo nedostatečným přívodem kyslíku a pomoci při léčbě raných stádií Alzheimerovy choroby. (8,9,10)

Oči
Pravidelné užívání astaxanthinu může zlepšit zrakovou ostrost, schopnost zaostření, chránit před poškozením způsobeným světlem, zmírnit namáhání a únavu očí a rozostřené vidění. (11,12,13,14)

Bonaloka - astaxanthin - nejsilnější antioxidantSportovní výkon
Astaxanthin je oblíbeným doplňkem stravy mezi sportovci. O vlivu astaxanthinu na sportovní výkon bylo provedeno mnoho výzkumů a studií, z nichž vyplývá, že astaxanthin pomáhá zvýšit sílu, vytrvalost, úroveň energie, a naopak snížit únavu. Díky svým protizánětlivým účinkům snižuje právě také zánětlivost způsobenou cvičením, což má příznivý vliv na regeneraci svalů po intenzivní fyzické zátěži. V dalším z výzkumů pak bylo zjištěno, že astaxanthin snižuje tvorbu kyseliny mléčné ve svalech. Kyselina mléčná způsobuje únavu svalů, svalové křeče a pálení svalů během aktivity. (15,16,17,18)

Spalování tuků
V souvislosti s předchozím bodem bylo navíc zjištěno, že astaxanthin může ve spojení s pohybovou aktivitou či fyzickou zátěží vytrvalostního charakteru zvýšit podíl energie získané z tuků a prodloužit dobu výdrže. (19)

Pokožka
Zejména ženy jistě ocení účinky astaxanthinu na pleť. Na základě provedených výzkumů a publikovaných vědeckých studií bylo zjištěno, že přírodní astaxanthin zlepšuje celkový stav pleti, viditelně redukuje vrásky, zvyšuje elasticitu pokožky, redukuje stařecké skvrnky a zjemňuje strukturu pleti. U žen a mužů se suchou pletí dokáže zvýšit její hydrataci, a naopak prokazuje tendenci zlepšovat produkci kožního mazu, díky čemuž by mohl být účinný také v léčbě akné. (20,21,22)

Přečtěte si také: 

Posilování s astaxanthinem
Může astaxanthin chránit před vznikem demence?
Vliv astaxanthinu na mužskou plodnost
Vliv astaxanthinu na pokožku
Vliv astaxanthinu na kardiovaskulární systém
Vliv astaxanthinu na vytrvalost a výkonnost sportovců

Zdroje: (1) Jyonouchi H, Zhang L, Tomita Y. (1993). Studies of immunomodulating actions of carotenoids. II. Astaxanthin enhances in vitro antibody production to T-dependent antigens without facilitating polyclonal B-cell activation. 19(3):269-80.Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8346076

(2) Jyonouchi H, Sun S, Gross M. (1995). Effect of carotenoids on in vitro immunoglobulin production by human peripheral blood mononuclear cells: astaxanthin, a carotenoid without vitamin A activity, enhances in vitro immunoglobulin production in response to a T-dependent stimulant and antigen. 23(2):171-83. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7644386

(3) Lee, S., et al. (2003). “Astaxanthin inhibits nitric oxide production and inflammatory gene expression by suppressing IkB Kinase-dependent NFR-kB activation.” Molecules and Cells. 16(1):97-105. Dostunpé z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14503852

(4) Kidd, P. (2011). “Astaxanthin, cell membrane nutrient with diverse clinical benefits and anti-aging potential.” Alternative Medicine Review. 16(4):355-364. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22214255

(5) Iwamoto T, et al. (2000). Inhibition of low-density lipoprotein oxidation by astaxanthin. 7(4):216-22. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11521685

(6) Yoshida H., et al. (2010). “Administration of natural astaxanthin increases serum HDL cholesterol and adiponectin in subjects with mild hyperlipidemia,” Atherosclerosis. 209: 520–523. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19892350

(7) Choi H. d., et al. (2011). Positive Effects of Astaxanthin on Lipid Profiles and Oxidative Stress in Overweight Subjects. DOI: 10.1007/s11130-011-0258-9. Dostupné z: https://www.researchgate.net/publication/51688392_Positive_Effects_of_Astaxanthin_on_Lipid_Profiles_and_Oxidative_Stress_in_Overweight_Subjects

(8) Wang, HQ., et al. (2010). “Astaxanthin upregulates heme oxygenase-1 expression through ERK1/2 pathway and its protective effect against beta-amyloidinduced cytotoxicity in SH-SY5Y cells.” Brain Research. 1360:159-67. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20828541

(9) Chang, CH., et al. (2010). “Astaxanthin secured apoptotic death of PC12 cells induced by beta-amyloid peptide 25-35:its molecular action targets.” Journal of Medicinal Food. 13(3):548-556. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20521980

(10) Curek, GD., et al. (2010). “Effect of astaxanthin on hepatocellular injury following ischemia/reperfusion.” Toxicology. 267(1- 3):147-153. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19900500

(11) Nagaki Y., et al. (2002). Effects of astaxanthin on accommodation, critical flicker fusion, and pattern visual evoked potential in visual display terminal workers. Dostupné z: https://www.researchgate.net/publication/47294524_Effects_of_astaxanthin_on_accommodation_critical_flicker_fusion_and_pattern_visual_evoked_potential_in_visual_display_terminal_workers

(12) Nakamura A., et al. (2004). Changes in visual function following peroral astaxanthin. Dostupné z: https://www.researchgate.net/publication/292376472_Changes_in_visual_function_following_peroral_astaxanthin

(13) Nitta, T., et al. (2005). “The effects of astaxanthin on accommodation and asthenopia—dose finding study in healthy volunteers.” Clinical Medicine. 21(5):543-556. Dostupné z: https://www.researchgate.net/publication/298644250_Effect_of_astaxanthin_on_accommodation_and_asthenopia

(14) Shiratori, K., et al. (2005). “The effects of astaxanthin on accommodation and asthenopia—efficacy identification study in healthy volunteers.” Clinical Medicine. 21(6):637-650. Dostupné z: https://www.cyanotech.com/pdfs/bioastin/Abstracts-Eye_Health_GC_2.pdf

(15) Lee, S., et al. (2003). “Astaxanthin inhibits nitric oxide production and inflammatory gene expression by suppressing IkB Kinase-dependent NFR-kB activation.” Molecules and Cells. 16(1):97-105. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14503852

(16) Sawaki, K., et al. (2002). “Sports performance benefits from taking natural astaxanthin characterized by visual acuity and muscle fatigue improvements in humans.” Journal of Clinical Therapeutics & Medicines.18:(9)73-88. Dostupné z: http://www.cis.edu.rs/wp-content/uploads/kurs/XVIII-predavanje/reference/Sport-performance-benefits-from-taking-natural-astaxantin.pdf

(17) Earnest, C. P., et al. (2011).  Effect of Astaxanthin on Cycling Time Trial Performance. DOI: 10.1055/s-0031-1280779. Dostupné z: https://www.researchgate.net/publication/51703925_Effect_of_Astaxanthin_on_Cycling_Time_Trial_Performance

(18) Malmsten, C. L., Lignell, A., et al. Dietary Supplementation with Astaxanthin-Rich Algal Meal Improves Strength Endurance – A Double Blind Placebo Controlled Study on Male Students. Dostupné z: https://www.researchgate.net/publication/267943758_Dietary_Supplementation_with_Astaxanthin-Rich_Algal_Meal_Improves_Strength_Endurance_-_A_Double_Blind_Placebo_Controlled_Study_on_Male_Students_-

(19) Aoi W1, Naito Y, Takanami Y, et al. (2008). Astaxanthin improves muscle lipid metabolism in exercise via inhibitory effect of oxidative CPT I modification. 366(4):892-7. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18082622

(20) Cosmetic benefits of astaxanthin on humans subjects* Kumi Tominaga, Nobuko Hongo, Mariko Karato and Eiji Yamashita* Fuji Chemical Industry Co. Ltd., Kamiichi, Toyama, Japan. Dostupné z: http://www.actabp.pl/pdf/1_2012/43.pdf

(21) Yamashita, E., et al. (2006). “The effects of a dietary supplement containing astaxanthin on skin condition,” Carotenoid Science. 10: 91–95. Dostupné z: https://www.researchgate.net/publication/267947293_The_Effects_of_a_Dietary_Supplement_Containing_Astaxanthin_on_Skin_Condition

(22) Jyonouchi H, Sun S, Iijima K, Gross MD. (2000). Antitumor activity of astaxanthin and its mode of action. 36(1):59-65. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10798217

Astaxanthin - král antioxidantů

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.