Proč je důležitý vitamín E a v čem ho najdeme
Recepty a tipy

Proč je důležitý vitamín E a v čem ho najdeme

Vitamín E je nezbytný pro silnou imunitu a je také účinným antioxidantem. Mezi jeho přínosy patří zdravá pokožka a zrak. Jaké jsou jeho další klady? Co když máme vitamínu nedostatek? A v jakých potravinách se nacházíNa všechny tyto otázky vám odpovíme na následujících řádcích.  

Pár úvodních slov o „éčku“  

Vitamín E je rozpustný v tucích a v organismu slouží jako důležitý antioxidant, který chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Jedná se vlastně o celou skupinu biologicky aktivních látek, které se nazývají tokoferoly a tokotrienoly. Pro rozlišení tokoferolů a tokotrienolů jsou každému přiřazeny čtyři podskupiny, které se označují řeckými písmeny: alfa, beta, gama a delta. 

Jaké jsou přínosy vitamínu E? 

Jak už jsme zmínili, je to silný antioxidant, jehož vlastnosti jsou považovány za jeden z prostředků, které mohou mimo jiné působit preventivně proti rakovině. Existují však i studie, které přínos vitamínu v  rámci prevence rakoviny zpochybňují.  Zlepšuje výživu pokožky a vlasů (bojuje proti jejich suchosti a posiluje nehty). V  neposlední řadě také pomáhá při léčbě dermatologických onemocnění. Je životně důležitý pro normální fungování reprodukčního systému. Má vliv na mužskou a ženskou plodnost. Posiluje imunitní systém a stará se o dobrou činnost nervové soustavy. Vitamín E pomáhá předcházet tvorbě krevních sraženin, zlepšuje elasticitu velkých i malých cév.   

Mezi potraviny, které obsahují nejvíce vitamínu E, patří například:  

  • mandle, 
  • brokolice, 
  • avokádo, 
  • mango.

Co když je vitamínu E nedostatek? 

Nedostatek vitamínu E může diagnostikovat pouze lékař. Akutní nedostatek tohoto vitamínu je už v dnešní době pouze ojedinělý a téměř vždy ho způsobují nemoci narušující funkčnost jater a neschopnost střev zpracovávat tuky. Zdraví lidé by však měli vitamín přijímat téměř výhradně ze své stravy. Pouze lékař může nedostatek vitamínu E přesně diagnostikovat. Avitaminóza může mít tyto příznaky:  

  • problémy se zrakem, 
  • potíže s  koordinací, 
  • celková nevolnost, 
  • svalová slabost.  

Možný nedostatek vitamínu E se může také objevovat u předčasně narozených dětí s nízkou porodní váhou či u lidí, kteří trpí poruchou vstřebávání tuků, jako je například cystická fibróza.  

Co když to s   množstvím pilulek přeženete 

Výzkumy nezjistily žádné negativní důsledky při nadužívání vitamínu E v  potravinách. Ovšem pokud vitamín E užíváte jako doplněk stravy v pilulkách v  mnohem větším než doporučeném množství, vystavujete se riziku hemoragické cévní mozkové příhody  

Máte dojem, že z  přirozené stravy do svého těla nedostáváte dostatek vitamínu E, protože potraviny, které ho obsahují, vám nechutnají? V  takovém případě vám můžeme doporučit doplněk stravy Český přírodní astaxanthin + vitamín E, který je mezi našimi zákazníky velice oblíbený. Věříme, že i vy budete s  jeho účinkem nadmíru spokojení.  

Mohlo by vás zajímat

Zkouška

Nastavení soukromí a cookies

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.

Následující volbou souhlasíte s našimi zásady ochrany osobních údajů a cookies. Svá nastavení můžete kdykoli změnit.

Přizpůsobit