Bezlepková dieta – kdy má skutečně smysl?
Recepty a tipy

Bezlepková dieta – kdy má skutečně smysl?

Lepek je v posledních letech diskutované téma a mnoho lidí ho vyřazuje ze svého jídelníčku, i přesto, že netrpí celiakií. Co to lepek vlastně je, v čem ho najdete a jak poznáte, že na něj máte alergii? To vše rozebereme v následujícím článku. 

Co je to lepek? 

Lepek je rostlinná bílkovina, která se vyskytuje v zrnech obilovin – především v pšenici, žitu a ječmenu. Tvoří ho dvě aminokyseliny – gliadin a glutenin a patří mezi kvalitní zdroje bílkovin, které jsou běžnou součástí stravy většiny populace. V pekárenství dodává těstu elasticitu a nadýchanost, právě díky „lepivosti“ těsta vznikl i jeho název. 

V čem je lepek?Vyskytuje se v ječmeni, pšenici, žitu a špaldě, tudíž i ve všech výrobcích, které obsahují tyto druhy obilí: 

  • pečivo, 
  • strouhanka, 
  • těstoviny, 
  • knedlíky, 
  • kroupy, 
  • krupice, 
  • kuskus, 
  • pivo. 

Vyskytuje se i v některých sójových výrobcích a dalších zpracovaných potravinách.   

Celiakie aneb nesnášenlivost lepku 

Celiakie je autoimunitní onemocnění, které souvisí s konzumací lepku a vede k zánětu sliznice tenkého střeva.V Česku se tato nemoc týká asi 0,5 % populace. Většinou se projeví důsledkem dlouhodobého stresu či po prodělání virové infekce, roli hraje ale i genetický faktor. Nemoc se diagnostikuje na základě pozitivního genetického testu či biopsií tenkého střeva. Jde o celoživotní nevyléčitelné onemocnění, které ale může mít různé příznaky. Podle všeho je jedinou možnou cestou k uzdravení střev striktní dodržování bezlepkové diety.  

Jaké jsou příznaky celiakie? 

Typické příznaky nesnášenlivosti lepku jsou křeče v břiše, průjem či únava. V praxi se to ale velmi liší. Celiakie se projevuje různě a v rozdílném věku. Kvůli rozmanitosti příznaků se jí přezdívá nemoc chameleon, protože bývá obtížné ji odhalit a diagnostikovat. U dětí se může projevit hned po první konzumaci lepku, a to častými bolestmi břicha. Děti mohou málo růst, hubnout a ztrácet chuť k jídlu. Někdy se objeví i chudokrevnost. Kromě symptomů spojených s trávicím ústrojím se celiakie projevuje i zvýšenou kazivostí zubů, poruchou skloviny, bolestmi kloubů, nepravidelnou menstruací či neplodností. U některých lidí se ale neprojeví vůbec a odhalí ji až genetický test.   

Celiakie versus alergie na lepek 

Celiakie se často zaměňuje s alergií či intolerancí na lepek, nicméně jde o rozdílná onemocnění. Celiakie je autoimunitní nemoc, u které po konzumaci lepku dochází k zánětu a zvýšené propustnosti sliznice tenkého střeva.  

Alergie na lepek je běžná potravinová alergie. Nejedná se o žádnou autoimunitní nemoc, ale pouze přehnanou reakci imunitního systému na alergen – lepek. Zjišťuje se kožními testy, které provádí alergolog. Jak poznáte alergii na lepek? Projevuje se různě, ale příznaky jsou stejné jako pro jiné druhy alergií: 

  • svědění či podrážděnost v ústech a krku, 
  • vyrážka, 
  • ucpaný nos, 
  • bolesti břicha, 
  • dušnost.  

Má smysl vyřadit lepek ze stravy? 

V posledních letech se stala bezlepková dieta fenoménem, který se netýká pouze lidí trpící celiakií nebo alergií. Lepek přestávají konzumovat i zdraví lidé, protože mají pocit, že mouka lidskému tělu škodí a bezlepková strava je zdravější. Potraviny bez obsahu lepku jsou dnes snadno k sehnání, a dokonce se začalo objevovat mnoho kuchařek s recepty bez lepku. Skutečně má ale smysl vyřadit lepek ze svého jídelníčku?  

Ano, pokud trpíte potravinovou alergií na lepek či celiakií. V takovém případě vám lepek způsobuje zdravotní obtíže a jeho vyřazení je na místě. 

Ne, pokud jste zdravá osoba a po konzumaci lepku nepociťujete žádné nežádoucí příznaky. Lepek je kvalitní rostlinná bílkovina, která vašemu tělu dodává mnoho živin. Konzumací bezlepkových potravin se připravíte o zdroj vlákniny, sacharidů a vitaminů skupiny B, tyto náhražky jsou totiž velmi často méně nutričně hodnotné.  

Jak jíst zdravě a vyváženě? 

Jako zdravý člověk se namísto bezlepkové diety soustřeďte navyváženou stravu s dostatkem všech potřebných živin. Zhodnoťte, jaká jídla konzumujete a soustřeďte se na čerstvé a „opravdové“ potraviny, které nejsou uměle zpracované. Dnes už víme, že zdraví začíná ve střevech. Konkrétně střevní mikrobiom má značný vliv na imunitu a celkové zdraví člověka, proto konzumujte pestrou stravu a doplňujte vitaminy, které z potravin nepřijmete. 

Tip: Přečtěte si, které 4 přírodní doplňky stravy posílí vaši imunitu. 

Mohlo by vás zajímat

Zkouška