Co jíst v zimě, abyste se zahřáli
Recepty a tipy

Co jíst v zimě, abyste se zahřáli

Zimní období představuje pro lidský organismus značnou zátěž. Chcete se tuto zimu vyhnout úbytku energie, poklesu nálady či oslabené imunitě a nachlazení? Začněte svým jídelníčkem. Stačí si vybírat ty správné sezónní potraviny, které zaženou hlad, zahřejí a dodají živiny, aniž byste se museli přejídat. Letos v zimě nemusíte svádět přibraná kila na vánoční cukroví. Poradíme vám, jak na to.

Odpověď hledejte u našich předků

Ačkoli máme v dnešní době po 365 dní v roce k dispozici všechny potraviny a některé k nám dokonce putují z druhého konce světa, strava by měla být sezónní. A proč? Protože fungování našeho metabolismu je zformováno tím, jak žili naši předkové v mírném podnebném pásu. Ti totiž dobře věděli, jak jíst v zimě. Tradiční jídelníček ovlivňovalo dozrávání plodin, složitost uskladnění surovin a v neposlední řadě i životní cykly zvířat.

Výživa v zimě by se tedy rozhodně měla lišit od letního jídelníčku. Naše tělo totiž musí vynaložit mnoho energie na zahřátí, a pokud je naše každodenní strava složená především z potravin ochlazujících, zbytečně tím oslabujeme svoji imunitu. O tom, jak imunitní systém posílit si můžete přečíst v jednom z našich předchozích článků.

Mezi potraviny s ochlazujícím efektem patří mléčné výrobky, syrová zelenina, jako jsou okurky a rajčata, bobulovité ovoce, meloun, hrozny a mnohé další.

Jak se zahřát správnou stravou?

Pole odpočívají pod sněhem, sluneční paprsky nejsou vidět i několik dní, a tak je občas těžké načerpat vitaminy na zimu, období, kdy jsou takřka nejvíc potřeba. Mezi potraviny vhodné na zimní období patří kořenová zelenina, dýně, kedlubny, ředkev, kapusta, zelí a mnoho česneku a cibule.

Poslouchejte svoje tělo, zahřívací ovoce a zelenina nejsou všechno. Důležitý je nejen výběr potravin, ale také jejich úprava. Za chladného počasí jsou nejvhodnější tepelně upravená jídla, a to i k snídani. Když přišly mrazy v dřívějších dobách, na plotně bublala polévka, peklo se maso a sušily se bylinky na čaj. Obilninová kaše se skořicí nebo horká polévka vás ráno prohřeje a dodá energii do mrazivého dne. Silné vývary a luštěninové polévky by se ideálně měly objevovat v zimním jídelníčku každý den.

Šťastné chuťové pohárky bez následků

Pokud patříte mezi ty, kteří při vaření používají pouze pepř a sůl, zpozorněte. K tomu, aby vás jídlo zahřálo, totiž není potřeba pouze to, aby bylo důkladně povařené, důležitou roli hraje také koření. O tom, jakou roli koření v jídelníčku hraje, se dozvíte v tomto článku. Nejen, že zahřejete tělo, ale uspokojíte také chuťové buňky, protože jídlo by mělo být nejen palivem, ale i potěšením.

Dejte si však pozor i na opačný extrém. Uplynulé vánoční svátky a oslavy příchodu nového roku možná sváděly k přejídání a nadměrné konzumaci sladkých a tučných pochutin. A netrvdíme, že je nutné místo štědrovečerní večeře chroustat list salátu, ale také není dobré na svátky vykoupit lahůdkářský pult. Důležitá je rovnováha. Pokud vás však i po Vánocích honí mlsná (i když jste si jistí, že jinak je váš jídelníček vyvážený), zkuste zvážit pořízení našeho výživového doplňku Slim Complex. Ten pomáhá regulovat pocity hladu a udržet si hmotnost.

Mohlo by vás zajímat

Zkouška