V září 2018 byla publikována nová vědecká studie skupiny čínských vědců ze Zemědělské univerzity v Changchunu. Zaměřili se v ní na účinky astaxanthinu na onemocnění jater způsobené alkoholem.
Studie probíhala 12 týdnů na 60 myších, které byly náhodně rozděleny do 5 skupin. Kontrolní skupině byla podávána standardní strava, ostatní skupiny myší dostávaly vysokotučnou dietu s kombinacemi etanolu a astaxanthinu. První skupina dostávala pouze vysokotučnou dietu, druhá skupina k tomu dostávala astaxanthin, třetí skupina 5% etanol a čtvrtá skupina etanol a astaxanthin.
Po uplynutí 12 týdnů byla provedena analýza myších jater. Játra myší, jejichž strava byla obohacena alkoholem, byla velmi zbytnělá tukem. U myší, které kromě alkoholu dostávaly i astaxanthin, byla játra tukem daleko méně poškozena.
Ze studie vyplynulo několik skutečností. Zaprvé fakt, že astaxanthin chrání myši před jaterními lézemi vyvolanými tučnou stravou a alkoholem. Dále vědci odhalili, že etanol zjevně změnil strukturu střevní mikroflóry myší s etanolovou dietou, což se podílelo na tučnění jater. Poškození střevní mikroflóry bylo mnohem menší ve skupině myší, kde byl spolu s etanolem podáván i astaxanthin.
Ve shrnutí závěrů studie se píše, že astaxanthin má schopnost zvrátit zvýšení hmotnostního poměru jater vyvolaného etanolem, zánět jater a poruchu metabolismu tuků. Kromě toho může být etanolem poškozená střevní mikroflóra obnovena astaxanthinem. Studie tedy potvrdila prospěšnost astaxantinu pro myší organismus.