Posilování s astaxanthinem
Novinky

Posilování s astaxanthinem

V jednom z našich předchozích článků jsme psali o studii, která prokazovala pozitivní vliv astaxanthinu na vytrvalost a výkonnost sportovců, konkrétně cyklistů. Dnes se zaměříme na obdobnou studii švédských autorů Curta L. Malmstena a Åke Lignella týkající se působení astaxanthinu na sílu a vytrvalost. Studie byla publikována v časopisu Carotenoid Science v roce 2008.

Výzkumu se účastnilo 40 studentů mužského pohlaví v převažujícím věku 17-19 let. Tito dobrovolníci byli náhodně rozděleni do dvou skupin, z nichž jedna užívala kapsle s obsahem 4 mg astaxanthinu denně, zatímco druhá skupina dostávala placebo. Subjekty byly vedeny k tomu, aby během průběhu studie vedly normální život a neměnily ani své posilovací návyky. Experiment byl naplánován na šest měsíců, během kterých bohužel tři studenti z výzkumu odešli ze zdravotních důvodů či kvůli stěhování (2 z placebo skupiny a jeden z experimentální skupiny). Na výsledky výzkumu to však nemělo významný vliv.

Astaxanthin a Smith machinePodstata výzkumu spočívala v maximálním počtu dřepů s činkou o váze 42,5 kg. Podmínky byly standardizovány tak, že dřepy byly vykonávány za pomoci posilovacího stroje Smith machine (na snímku) a bylo kontrolováno, zda ohyb kolen při dřepech vždy dosáhne úhlu 90°.

Po šesti měsících bylo zjištěno, že maximální počet dřepů s činkou se zvýšil v obou skupinách. Studenti užívající placebo zlepšili svůj výkon v průměru o 9 dřepů, což bylo vskutku obstojné zlepšení. Ve srovnání se skupinou užívající 4 mg astaxanthinu denně však tento výkon poněkud bledne, jelikož dobrovolníci zařazeni do experimentální skupiny se za půl roku dokázali zlepšit v průměru o 27 dřepů s činkou, což je třikrát více, než u placebo skupiny. Rozdíl byl tedy opravdu velmi výrazný.

Ze skutečností zjištěných v této studii tedy vyplývá, že astaxanthin může být účinným pomocníkem při zvyšování síly a vytrvalosti.

Zdroj: Curt L. Malmsten, Åke Lignell: Dietary Supplementation with Astaxanthin-Rich Algal Meal Improves Strength Endurance – A Double Blind Placebo Controlled Study on Male Students, Carotenoid Science, Vol. 13, 2008, ISSN 1880-5671.

Dostupné z https://www.researchgate.net/publication/267943758_Dietary_Supplementation_with_Astaxanthin-Rich_Algal_Meal_Improves_Strength_Endurance_-_A_Double_Blind_Placebo_Controlled_Study_on_Male_Students_-

Mohlo by vás zajímat

Zkouška